5 dekabrdan isti, köpüklü türk qəhvəsi ilə həzz alın! – FOTObackend

Dünyaca məşhur içki olan türk qəhvəsinin türk mədəniyyətində mühüm yeri var. İçki o qədər əhəmiyyətlidir ki, 2013-cü ildə YUNESKO 5 dekabr tarixini Dünya Türk Qəhvəsi Günü kimi qeyd edib. Gəlin bu günü isti, köpüklü türk qəhvəsi ilə qeyd edək!

Türk qəhvəsinin ənənəvi türk mədəniyyətində xüsusi yeri var. Vasvası dəmləmə texnikası, aromatik dad, fərqli köpüklü səth və qəhvə təqdimatı türk qonaqpərvərliyinin və səmimiyyətinin əvəzsiz elementləridir. Türk qəhvəsi üçün “Qəhvənin qırx il yaddaşı var” ifadəsi bu içkinin Türkiyədəki gündəlik həyatda və dostluqda ayrılmaz rolunun sübutudur.
Türk qəhvəsi zərif təqdimatı, ətri və məxmər köpüyü ilə qəhvə həvəskarlarını valeh edir. Ağıl açan və enerji verən xüsusiyyətləri ilə də tanınan türk qəhvəsi özünəməxsus dadı və ənənəvi dəyərinə görə 2013-cü ildə YUNESKO-nun Qeyri-Maddi Mədəni İrs siyahısına daxil edilmişdir. Türk qəhvəsinin UNESCO siyahısına daxil olduğu tarix olan 5 dekabr “Dünya Türk Qəhvəsi Günü” kimi qeyd olunur.

Unikal dad və köhnə bişirmə texnikası
Qəhvə Türkiyəyə ilk dəfə Osmanlı Sultanı Qanuni Sultan Süleymanın (1520-1566) dövründə Yəmən vasitəsilə gəlib. 16-cı əsrin ortalarında İstanbulda ictimai qəhvəxanalar açılmağa başladı və populyarlığı artan bu içki daha geniş kütlələrə çatdırıldı. Türk qəhvəsinin ləzzəti bütün bölgəyə və onun hüdudlarından kənara yayıldıqca tacirlər qəhvə dənələrini sərhədlərdən keçirməyə başladılar. Beləliklə, güclü dadı və füsunkar mərasimi ilə tanınan türk qəhvəsi Avropada qəhvəxanaların sevimlisinə çevrildi.
Türk qəhvəsini digər qəhvə növlərindən fərqləndirən ən mühüm xüsusiyyət üyüdülmənin incəliyidir. Qəhvə dənələri toz halına salınır, sonra yavaş-yavaş qaynar suda bişirilir və süfrəyə verilir. Bu üsul şüşənin dibinə toz qatının çökməsi ilə nəticələnir. Bundan əlavə, türk qəhvəsini digər qəhvə içkilərindən fərqləndirən dəmləmə üsulunun tutarlılığı; Avropa qəhvəsindən fərqli olaraq türk qəhvəsinin hazırlanması əsrlər boyu olduğu kimi qalıb.
Türk qəhvəsinin digər unikal xüsusiyyəti təqdimatıdır. Türk qəhvəsi kiçik fincanlarda, bir stəkan su və türk lokumunun müşayiəti ilə verilir. Su damağı təravətləndirir və qəhvə ətirini vurğulayır, şəkər isə dili şirinləşdirir.
O, həm də sosial həyatın və adət-ənənələrin tərkib hissəsidir.
Türk qəhvəsi Türkiyədə sosiallaşmanın və mədəniyyətin əsas elementlərindən biridir. Məsələn, qəhvə həmişə yeməkdən sonra verilir. Bu, dostlarla söhbətlərin ayrılmaz hissəsidir; Ev sahibi əvvəlcə qonaqlardan qaldıqları müddətdə qəhvə içmək istəyib-istəmədiklərini soruşur. Bəy evlilik təklifi etmək üçün gəlinin evinə gələndə gəlin namizədi və ailəsi üçün türk qəhvəsi hazırlayır. Rəvayətə görə, gəlin nişanlısı ilə evlənmək istəməsəydi, qəhvəsində şəkər əvəzinə duz istifadə edərdi.
“Qəhvə falçılığı” kimi tanınan üyüdülmüş qəhvə oxumaq ənənəsi də var: Qəhvə içildikdən sonra fincan tərs boşqaba qoyulur və torfun yaratdığı formalar şərh edilir. Bu gözəl və fantastik ənənə həm də türk mədəniyyətinin gözəl bir parçasıdır.
Türk qəhvəsi hər zaman xüsusi bir gündür və biz bu köpüklü, ətirli içkini 5 dekabr Dünya Türk Qəhvəsi Günündə qeyd etməkdən daha da həyəcanlıyıq!