50 yaşdan sonra qocalmanı yavaşlatan altı yemək vərdişibackend

Müəyyən yemək vərdişləri xəstəlik riskini azaltmaqla qocalmanı yavaşlatmağa kömək edə bilər.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, dietoloq, tibb elmləri doktoru  diyetisyen Trista Best bildirib ki, 50 yaşdan sonra kifayət qədər lif və zülal almaq, daha az işlənmiş qidalar və daha çox bitki mənşəli qidalar yemək vacibdir.

Kifayət qədər lif yemək

Lif yemək 50 yaşdan sonra qocalmanı yavaşlatan yemək vərdişlərindən biridir. Ürək xəstəliyi, 2-ci tip diabet, yüksək qan təzyiqi və xərçəng riskini azaldır.

“Lif, yaşla birlikdə təbii olaraq meydana gələn orqanizmdə oksidləşdirici stressi və iltihab markerlərini azaltmaqla bu təsirə sahib ola bilər”, – ekspert deyib.

Zülal qəbulu

Zülal əzələ kütləsinin yaşa bağlı itkisi ilə mübarizədə vacibdir – qocalmanın xarakterik əlamətlərindən biridir. Dietoloqun məsləhəti: Daha çox zülal əldə etmək üçün quş əti, yumurta, qoz-fındıq və yunan yoqurtu kimi yağsız protein mənbələrinə diqqət yetirin.

Sağlam yağlar qəbul etmək

Tərkibində omeqa-3 olan yağlar hipertoniya, eləcə də ürək-damar xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir – bu sağlamlıq problemləri 50 yaşdan sonra xüsusilə aktuallaşır. Rasionda balıq, qoz-fındıq, avokado, təmizlənməmiş bitki yağları olmalıdır.

Bitki mənşəli qidalar yemək

Dietoloq qeyd edib ki, bitki mənşəli qidalarda yüksək pəhriz dərinin yaşlanmasını yavaşlatır və ömrün uzanmasına kömək edir. Bu təsir, bitki məhsullarının maddələrinin iltihabın və lipid səviyyəsinin azalmasına, qan təzyiqinin sabitləşməsinə, kilo itkisinə təsir göstərməsi ilə bağlıdır. Bundan əlavə, onlar oksidləşməni və sürətlənmiş xarici qocalmanı təhrik edən qabaqcıl qlikasiya son məhsullarının miqdarını azaldır.

İşlənmiş qidalardan imtina

Belə qidaların tərkibində şəkər, doymuş yağlar, kalorilər, natrium və süni əlavələr çox olur. Onların müntəzəm istifadəsi 50 yaşından sonra daha çox nəzərə çarpan ürək xəstəliyi riskini artırır.

Aralıq dənizi pəhrizi

Trista Best qeyd edib ki, bu pəhriz daha sağlam yağları aktiv şəkildə qəbul və işlənmiş qidaları minimuma endirməklə qocalma prosesini yavaşlatmağa kömək edir.

“Aralıq dənizi pəhrizi zülal mənbəyi kimi ilk növbədə balıq və dəniz məhsullarına diqqət yetirir, qırmızı ətin orta səviyyədə istehlakına imkan verir – onun sağlam yağların inteqrasiyası təbii olaraq iltihab əleyhinə olan və sağlam qocalmanı təşviq edən yüksək miqdarda omeqa-3 yağ turşularını təmin edir”, – dietoloq deyib.