Ərzaqların üzərində kif əmələ gəlməməsi üçün nə edək?backend

Mütəxəssis qidaların üzərində kif əmələ gəlməməsinin yollarını izah edib.

Bir çox insan mətbəxində kiflənmiş yeməklərlə qarşılaşır. Bəzi insanlar dərhal belə yeməkləri atır, bəziləri isə lövhə ilə bir parça kəsib soyuducu rəfinə qoymağa çalışırlar. Amma təhlükəsizdirmi?

Kif ləkələri nə qədər zərərsiz görünsə də, mədə-bağırsaq traktında problemlər yarada bilər və hətta böyrəklərin zədələnməsinə və ya bədxassəli şişlərə səbəb ola bilər. Əlbəttə ki, bütün göbələklər o qədər də təhlükəli deyil, lakin bəziləri vizual olaraq müəyyən edilə bilməz.

Daha Yaxşı Qidalanma üçün Qlobal Alyansın baş alimi Elisabetta Lambertini’nin dediyinə görə, kif ən çox yüksək rütubət və bol qida maddələri olan isti yerlərdə baş verir. Göbələk(kif) külək və ya su ilə yayılan mikroskopik sporlar buludunu buraxaraq çoxalır. Buna görə də görünə bilməyəcəyi yeganə yer möhürlənmiş paketlərdə və ya konservləşdirilmiş qidalardadır.

Saxlama temperaturu da böyük rol oynayır.

Məsələn, qidanın dondurulması onun saxlama müddətini uzada bilər. Soyuducuda temperaturun 3 dərəcədən çox olmamasını təmin etmək lazımdır. Həm də rəflərdəki hər şeyin bir-birinə çox yaxın olmadığından əmin olmalısınız: kifayət qədər hava axını artıq nəmliyi aradan qaldırır və göbələklərin böyüməsini maneə törədir.

Soğanlar soyuducuda kifayət qədər havalandırma təmin edən mesh torbalarda saxlanmalıdır. Kif meydana gəlməsinə səbəb olan həddindən artıq nəmin qarşısını almaq üçün bütün meyvələri və giləmeyvələri yalnız istehlakdan əvvəl yumaq daha yaxşıdır.

Mümkünsə, yeməkləri örtməli və artıq uyğun olmayan əşyaları müəyyən etmək üçün soyuducunu yoxlamalısınız.

Yerkökü və ya pendir kimi sərt qidalarda göbələk yaranarsa, onu kəsə bilərsiniz. Amma balıq, ət, qatıq və ya mürəbbəniz kiflənirsə, yaxşı olar ki, onu dərhal tullayasınız. Belə yeməyi dondurmaq və ya bişirmək yalnız mikroorqanizmləri öldürəcək, lakin toksinlər qalacaq.

Bununla belə, təsadüfən bir məhsulun bir parçasını kalıbı ilə yeyirsinizsə, o zaman panikaya düşməməlisiniz: çox güman ki, zəhərli deyil, əks halda onun kiçik bir hissəsi bədənə zərər verməyəcəkdir.

Bununla belə, mütəxəssislər ürəkbulanma, ishal və nəfəs darlığı kimi simptomlara nəzarət etməyi məsləhət görürlər. İmmuniteti zəif olanlar üçün mütəxəssislər kiflə tənəffüs və ya mümkün tənəffüslə bağlı həkimə müraciət etməyi məsləhət görürlər. Daha ətraflı araşdırma üçün patogenin nümunəsini də özünüzlə götürməlisiniz.

Mənbə: mail.ru

Aynur Camal