Türkiyənin Egey sahili boyunca kulinariya səyahətibackend

Türkiyənin Ege bölgəsi qonaqları əsrlər boyu ənənəvi kulinariyamədəniyyətini əhatə edən unikal qastronomik təcrübədən həzzalmağa dəvət edir. Türkiyənin Ege sahili, ləzzətli zeytun yağları, bir sıra yerli otlar və tərəvəzləri, təzə dəniz məhsulları, köhnəşərabçılıq ənənəsi və təsərrüfatdan süfrəyə fəlsəfəsini özündəbirləşdirən kulinariya irsi ilə ölkənin davamlı mətbəxi üçün ənəhəmiyyətli yerlərindən biridir. Bölgə restoranları ilə məşhurdur, onların əksəriyyətinə klassik yeməkləri yeni üslubda təqdim edənistedadlı gənc aşpazlar rəhbərlik edir. MICHELIN Guide Egey dənizinin iki məşhur bölgəsi olan İzmir və Bodrumda bir neçərestoranı müxtəlif və yüksək keyfiyyətli menyularına görə tanıdı.

Zeytun yağının önəmi

Əlverişli iqlimi və coğrafiyasına görə Egey sahilləri həmişəAnadolunun ən yüksək zeytun istehsal edən bölgələrindən biriolmuşdur. Bu köklü mədəniyyət və becərmə tarixi, Egeymətbəxinin niyə zeytun və zeytun yağı ətrafında formalaşdığını da izah edir. Bölgənin ləzzətli zeytunları və zeytun yağları Egeymətbəxinin zamanla seçilən mərkəzidir. Kəklikotu, rozmarin və yananə kimi otlarla hazırlanan ətirli zeytun yağı və təzə bişmiş çörəksəhər yeməyinin əsasını təşkil edir. Zeytun yağları həmçininsalatlarda, qəlyanaltılarda, nahar və şam yeməklərində istifadəedilir. Burada yazın müjdəçiləri olan yaşıl lobya, badımcan və artishok kimi tərəvəzlər uzunömürlülüyün sirri olan zeytun yağınınmöcüzəsi ilə ecazkar dadlı yeməklərə çevrilir. Egey mətbəxindəkidigər məşhur ləzzətlər bölgəyə doğma olan Egey otlarından əldəedilir. Şevket-i bostan, qulançar və zəncəfil kimi ləzzətli zeytunyağı ilə qarışdırılan və əsas yeməklər və ya iştahaaçan kimi təqdimedilən ləzzətli və müalicəvi otları qeyd etmək üçün festivallartəşkil edilir.

Balıq dolu masalar

Təbii ki, Egey mətbəxi münbit Egey dənizinin nemətlərini əhatəedir. Ayvalıkdan Alaçatıya və Bodrumdan Datçaya qədər Egedənizinin sahil şəhərlərindəki restoranlarda çipura, levrek, orfoz, istiridye, ahtapot, kalamar və krevet daxil olmaqla ən təzə dənizməhsulları təqdim olunur. Ahtapot və kalamar yeməkləri, karidesgüveçləri və qızardılmış mövsümi balıqlar unudulmaz şamyeməyini vurğulayır.

Əsrlər boyu üzümçülük

Rakı ilə yanaşı, yerli Egey üzümlərindən hazırlanan ləzzətlişərablar dəniz məhsullarının ən yaxşı müşayiətçisidir. Torpaq və iqlim şəraitinə görə Egey bölgəsi dünyanın ən arzuolunancoğrafiyalarından sayılır. Hara getsəniz, yollar sizi çoxəsrlik üzümbağlarına, onların ləzzətli məhsullarına aparacaq. Egeyəsəyahətinizdə bu üzüm bağlarını kəşf edə bilərsiniz. Məsələn,İzmirin üzüm bağlarının bəzi marşrutlarının və Michelin Ulduzlurestoranlarının yerləşdiyi Urlada bir çox beynəlxalq miqyasdatanınmış türk şərablarından dadmaq olar. Üzüm bağları ilə tanınanUrlada Bornova Misketi kimi yerli üzüm növləri və çoxalma yoluilə nəsli kəsilməkdən xilas edilmiş Foça Karası və Qayduraüzümlərindən hazırlanan ləzzətli şərablar da təklif edilir.

Gözəl yemək

Türkiyənin Ege bölgəsi çoxsaylı gözəl yemək variantları təqdimedir. Son illərdə yenilikçi aşpazlar bu münbit bölgənin məhsullarıvə ənənələrini birləşdirən, Egey mətbəxinin ekoloji və mədənidavamlılığını nümayiş etdirən yüksək səviyyəli restoranlar açdılar.

Bu kontekstdə, xüsusilə də bölgənin ən məşhur turistik yerlərindənbiri olan İzmirin Urla bölgəsində, təsərrüfatdan süfrəyə anlayışı və sıfır tullantı yanaşması ilə restoranlarda yerli yeməklərdən dada bilərsiniz.