Türkiyənin heyrətamiz sahilyanı Qara dəniz bölgəsi CNN Travel-in səyahət həvəskarlarına fərqli perspektivlər təqdim etmək üçün dərc etdiyi 2024-cü ildə “Ziyarət Ediləcək Ən Yaxşı Yerlər” illiksiyahısında yer alıb. Türkiyənin şimalında, aypara formalı Qara dəniz bölgəsi və onun sahilləri özünəməxsus coğrafiyası və iqlimi, tarixi yerləri, gizli marşrutları və ləzzətli çayı ilə təriflənir.
Türkiyənin təbiət və tarix marşrutu
Yamyaşıl dağ və yamacları, mavi dənizli sahil xətti ilə TürkiyəninQara dəniz bölgəsi zəngin mədəni irsi, təbii gözəllikləri və müxtəlif fəaliyyətləri ilə kəşf edilməyi gözləyən ölkənin gizliincilərindən biridir. Qara dənizin dolama sahil xətti Türkiyənin ənmənzərəli yollarından bəzilərinə sahib olması ilə diqqət çəkir.
Bölgənin uzun sahilləri boyunca səyahət həm də qədimistehkamları, unikal çimərlikləri və limanın yanındakı sakit balıqçıkəndlərini araşdırmaq fürsəti təqdim edir. Macəra həvəskarlarınıüçün ideal marşrut olan Qara dəniz zümrüd meşələri, dramatikşəlalələri və inanılmaz yaylaları, rafting, trekkinq, alpinizm və qayayadırmanma kimi müxtəlif idman növləri ilə də turistləriözünə cəlb edir.
Qədim dövrlərdən bəri müxtəlif sivilizasiyaların və mədəniyyətlərin məskəni olan Qara dəniz bölgəsi zəngin tarixə və mədəni irsə malikdir. Ərazidə 4-cü əsrdə Trabzonda qurulan və Məryəmə həsr olunmuş Sümela Manastırı, dəniz səviyyəsindən750 metr hündürlükdə Rizedəki Zil qalası, Milli Mübarizə şəhəriSamsundakı Bandırma Gəmi Muzeyi (Bandırma Gemi Müzesi) və Altınpost əfsanəsinin mənşəyi Ordunun Yason burnu da daxil olmaqla mütləq görülməli bir neçə tarixi yer var.
Buludlarla örtülmüş yaylaları və kənd həyatı ilə diqqət çəkən Qara dəniz bölgəsi həm də füsunkar kiçik şəhərləri ilə məşhurdur. Buna misal, Karabükün UNESCO-nun Dünya İrsi Saytına daxil olanbölgəsi Safranbolu, Ənənəvi Türk şəhər memarlığını günümüzəqədər qoruyub saxlayan tarixi evləri ilə Kastamonu, BolununCittaslow istiqamətləri olan Mudurnu və Göynük və heyrətamiztəbii gözəlliyi ilə Amasranı nümunə göstərmək olar.
Qara dəniz kulinariya macərası
Qara dəniz bölgəsinin yağışlı iqlimi və münbit torpağı da bölgəninunikal kulinariya mədəniyyətinə töhfə verib. Kələm, qarğıdalı və pazı da daxil olmaqla, bölgədə yetişdirilən məhsullar Qara dənizmətbəxinin əsas elementləri arasındadır. Qara dəniz bölgəsi çay və fındıq istehsalı ilə də məşhurdur. Türkiyənin ən dadlı fındıqlarıOrdu və Giresunda yetişdirilir, Rizə isə Türkiyə çayplantasiyalarının 60%-nə ev sahibliyi edir. Türkiyədə çay sadə biriçkidən daha çox məna kəsb edir və Türk mədəniyyətinə dərin köksalmış yerli həyat tərzinin ayrılmaz hissəsidir.
Balıq, xüsusən də məşhur Qara dəniz hamsisi əsas yeməklərdənbiridir. Bu balıqlardan hamsi quşu (hamsi kuşu), xırdalanmış və qızardılmış hamsi yeməyi və hamsili plov (hamsili pilav) kimiyerli yeməklər üçün istifadə olunur. Pide (müxtəlif inqrediyentlərlədoldurulmuş türk çörəyi) Qara dəniz bölgələrində də çoxməşhurdur, lakin Samsunun yerli pideləri bir başqa sevilir. Samsunun hər üç bölgəsində, Bafta, Çarşamba və Termedəözünəməxsus xəmir və qiymə və ya pendir kimi digərinqrediyentləri olan fərqli pidelər var.