Ən məşhur qoz-fındıqlardan biri olan anakardiya nə qədər faydalı olsa da, düzgün olmayan və ya xüsusilə də artıqlaması ilə istehlak edildikdə insan sağlamlığına zərər verə bilər.
Bəs anakardiyanın yanlış istehlakı nə olmalıdır?
Kaju haqqında bilməli olduğunuz şey budur…Bütün digər qida maddələrində olduğu kimi, mütəxəssislər anakardiyanın həddindən artıq istehlakından çəkinməyi məsləhət görürlər. Əks halda, həddindən artıq istehlak nəticəsində arzuolunmaz təsirlər yarana bilər. Bu mənfi təsirlər arasında ən çox rast gəlinən və ən çox rast gəlinən problem onların çəki artımına səbəb olmasıdır. Çünki o, çox yüksək kalorili və yağlı bir qidadır.
Anakartın tarixinə nəzər saldıqda onun 16-cı əsrə aid olduğunu görürük. O dövrdə Braziliyada kəşf edilən anakardiya ağacları bu gün bir çox yerdə planlaşdırılan və yetişdirilən bir bitki halına gəlib.
Xüsusilə ekvatorial iqlim qurşağını sevən və bu iqlimdə asanlıqla inkişaf edə bilən bir bitkidir. Bu gün dünyada anakardiya istehsalına görə birinci yerdə olan ölkə Hindistan kimi tanınır.
Ölkəmizdə qoz-fındıq kimi geniş istifadə olunur. Dünya mətbəxində ümumiyyətlə desert və yeməklərdə istifadə olunur.
Bəs, sağlamlığımız üçün çox faydalı olan bu fıstıqdan sui-istifadənin nə kimi zərərləri var?
Hər iqlimdə bitmədiyi üçün hər bölgədə tapmaq çətindir. Eyni zamanda hər anakart meyvəsindən cəmi 1 anakart alındığı üçün onun qiyməti digər fıstıq növlərinə nisbətən bahadır. Hər bir anakardiya dənəsi öz meyvəsindən ayrıca ayrılır. Sonra qabığı soyulur və qovrulur. Ona görə də istehlakçıya çatanda qabıqsız olur.
Anakardiya meyvəsi Cənubi Amerikanın ekvatora yaxın hissələrində bitən və bu bölgələrə xas olan fıstıq növüdür. Bir az bahalı olsa da, kifayət qədər tez-tez istehlak olunur və çox dadlıdır. Anakardiya tərkibində yüksək miqdarda protein və sağlam yağlar var.
Lakin həddindən artıq istehlak edildikdə, tərkibindəki birləşmələrə görə ciddi allergik reaksiyalara və digər xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Mənbə: Ahaber
Aynur Camal