Ananas haqqında bilinməyən faktlar!backend

Ananas nəyə faydalıdır və faydaları nələrdir?

Ananas tropik bölgələrdə bitən və qidalandırıcı xüsusiyyətləri ilə diqqət çəkən bir meyvədir. Tərkibində yüksək miqdarda C vitamini və manqan olduğu üçün sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Xüsusilə bəzi xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək etməsi ilə tanınır. Bu səbəbdən ölkəmizdə tez-tez üstünlük verilən meyvə növüdür. Bəs, ananas necə istehlak edilməlidir, onun faydaları nədir? Ananas haqqında bilinməyənlər…

Ananas da ətirli və dadlı meyvə olduğu üçün məşhurdur. Digər meyvələrdən fərqli olaraq, kənar qabığı kəsildikdən sonra soyulur. Ananasın faydaları tez-tez verilən suallar arasındadır.

Ananas tropik meyvədir və bütün dünyada, xüsusilə Havay adaları, Filippin, Malayziya, Tayland və Braziliya kimi ölkələrdə yetişdirilir. Halbuki dünyada ən çox ananas istehsal edən ölkə Hindistandır. Ananas bitkisi ümumiyyətlə rütubətli və isti iqlimə üstünlük verir. Türkiyədə ananasın becərilməsi məhdud ərazidə və müəyyən nöqtələrdə aparılır. Buna görə də ananas ümumiyyətlə Türkiyədə xüsusi istixana şəraitində istehsal olunur.

Sarı və ya qəhvəyi olmayan möhkəm, yaşıl yarpaqları olan bir ananas seçin. Ananasın iylənməsi onun yetişdiyini yoxlamaq üçün kifayət edər; Şirin və güclü qoxuya sahib olmaq yetkinlik əlamətidir.

Ananasın soyulması üçün addımlar bunlardır:

-Kəsmə prosesi başa çatdıqdan sonra ananası dik vəziyyətdə qoyun və kəsmə taxtasının üzərinə qoyun.

-Ananas qabığını götürün və kəsmə taxtasında ananasın üzərinə qoyun.

-Qabıq qabığını ananasın içinə daxil edin və yavaş-yavaş saat əqrəbi istiqamətində çevirməyə başlayın.

-Ananasın xarici qabığına çatana qədər fırlatmağa davam edin.

-Ananasın xarici qabığını üzərinə ananasla birlikdə tutaraq qabığı diqqətlə çıxarın.

-Bu addımları izləyərək ananasın qabığını asanlıqla soya bilərsiniz. Diqqətli olmaq vacibdir, çünki ananasın qabığı olduqca sərt ola bilər.

Ananasın yuxarı hissəsindəki yarpaqları bükün və sapı üzə çıxarmaq üçün altındakı yarpaqların bir hissəsini qoparın. Baza alt-üst çevirin və bir həftə qurumasına icazə verin.

Ananasın kəsilməsinə gəlincə, ananası kəsici taxtanın üzərinə üfüqi şəkildə qoyun və yuxarı və altını kəsin. Evdə ananas kəsmək istəyənlər üçün mətbəx bıçağı, ananas qabığı və ya kəsmə taxtası ilə kəsə bilərsiniz.

Ananasın bir çox sağlamlıq faydası var…

🔸 Tənəffüs yollarında və sinus boşluqlarında yığılan bəlğəm və bəlğəmin azalmasına kömək edir.

🔸 Ananasın tərkibində olan bromelain həzm sistemini dəstəkləyir.

🔸 Həzm sistemində iltihaba səbəb ola biləcək hüceyrələri bloklayır.

🔸 Lifli və sulu quruluşu ilə qəbizlik və ishalın qarşısını alır.

🔸 Oksidləşdirici stressi və iltihabı azaldaraq bəzi xərçəng növlərinin inkişafının qarşısını alır.

🔸 Saç tökülməsinin qarşısını ala bilər.

🔸Ananas suyu bağırsaq qurdlarını yox etməyə kömək edə bilər.

🔸 Döş, dəri, öd yolları, ağız, qırtlaq, mədə və yoğun bağırsaq xərçənglərində hüceyrə artımını maneə törədir.

Kolon xərçəngi xəstələrinə qoruyucu təsir göstərə bilər.

🔸 Tərkibindəki lif, kalium və C vitamini sayəsində ürək sağlamlığı üçün faydalıdır.

🔸 Daxili və xarici yaraların daha tez sağalmasına kömək edir.

🔸 Sümük ürək xəstəliyindən ölüm riskini azalda bilər.

🔸Zədələnmiş əzələ toxumasının ətrafındakı iltihabı azaldır.

🔸 Bədənin pH dəyərini artırır.

🔸Manqan orqanizmin sümük və mineral sıxlığını artırır.

🔸 Soyuqdəyməyə yaxşı gəlir, astma və bronxit əlamətlərini yüngülləşdirir.

🔸 Travma nəticəsində yaranan iltihabların müalicəsində istifadə oluna bilər.

Ancaq sağlamlıq probleminiz varsa, bu qidadan istifadə etməzdən əvvəl həkimə müraciət etməlisiniz.

Mənbə: Ahaber

Aynur Camal