Arıqlaya bilməməyin əsas səbəbləribackend

Həkim arıqlaya bilməməyin əsas səbəblərini açıqlayıb.

İdman təbabəti və məşq terapiyası həkimi, dietoloq, XFIT fitness klublarının eksperti Yekaterina Strelnikova deyir ki, insanın arıqlaya bilməməsinin əsas səbəblərindən biri çox aşağı keyfiyyətli kalorilər yeməkdir. O, bu və onun arıqlamasına mane olan digər amilləri Lenta.ru-ya açıqlayıb.

Həkim bildirib ki, insanların arıqlaya bilməməsinin əsas səbəbi gündəlik kalori çatışmazlığının olmamasıdır. Bunun səbəbi oturaq həyat tərzi, idmanın olmaması və ya pis pəhriz ola bilər.

Dietoloq izah etdi ki, kalorilər insan orqanizminə zülallar, yağlar və karbohidratlarla daxil olur ki, bu da təkcə enerji mənbəyi deyil, həm də hüceyrələr, fermentlər və hormonlar üçün tikinti materialıdır. Onlar metabolik prosesləri dəstəkləyir və bütün bədən sistemlərinin normal fəaliyyətini təmin edirlər. Buna görə də, Strelnikova görə, kalorilərin keyfiyyətinə nəzarət etmək vacibdir.

Əgər insan kifayət qədər yüksək keyfiyyətli zülallar, yağlar, karbohidratlar qəbul etmirsə, o, özünü vitaminlərdən, mikroelementlərdən, antioksidanlardan, lifdən və digər faydalı maddələrdən məhrum edir. Nəticədə də adekvat defisitlə və yüksək keyfiyyətli kalorilərdən ibarət pəhrizdə arıqlamaq lazım gəlir.

O həmçinin, bol yağlı və ya tez təmizlənmiş karbohidratlarla zəngin qidaları aşağı keyfiyyətli məhsullar adlandırıb.

Bunlara həmçinin fast food, şirniyyatlar, yarımfabrikatlar, souslar, mayonez, mürəbbələr, çox tərkibli ədviyyatlar və marinadlar, hazır yeməklər aiddir.

Arıqlamağa mane olan qidalar siyahısına Strelnikova, həmçinin şərbət, dənli bitkilər, şirin toplar, şokolad, süd məhsulları və ya onların bitki analoqlarına əsaslanan desertlər, salatlar, makaron və digər əsas yeməklər üçün hazır sarğılar şəklində müxtəlif əlavələr ilə qatıqlar daxil edib. Strelnikova çoxlu miqdarda şəkərli içkilərin qəbulunu dayandırmağı vurğulayıb.

“Sağlamlığımıza zərərli təkcə klassik çay və şəkərli qəhvə və ya limonadlı kola deyil, həm də hər cür şirələr, kofe içkiləri, daha doğrusu “qəhvə əlavə edilmiş desertlər”, qatıqı qatılmış içkilər, smuzilər və s. aiddir” deyə o qeyd edib.

Mənbə: Lenta.Ru

Aynur Camal