Bananları necə daha uzun müddət təzə saxlaya bilərik?backend

Amerikalıların hər biri ildə orta hesabla 26,6 funt banan istehlak edir və statistik məlumatlar göstərir ki, eyni dövrdə 5 milyard köhnə bananları birlikdə atırlar.

Mütəxəssislər məşhur sarı meyvənin daha uzun müddət təravətini necə saxlamağı öyrədiblər.

Noyabr ayında TikTok hesabında @tipperk adlı məhsulu sınaqdan keçirən “Burada dörd bananım var və dörd fərqli saxlama üsulunu sınayıram” deyə paylaşım edib.

Bir banan bir piştaxta üzərində bir qaba qoyuldu. İkinci bananın ucu isə plastiklə örtülmüşdü. Üçüncü bananın gövdəsinə yaş kağız dəsmal sarılmışdı. Dördüncü banan isə soyuducuya getdi.

“Qabda qalan hələ də yaxşı vəziyyətdədir”  TikToker izləmə klipində deyib. “İkincisi, ucu plastik paketə bükülmüşdür, həm də olduqca yaxşı görünür. Yaş kağız dəsmala bükülmüş üçüncü banan da ilk ikisi kimi möhkəm dayanıb”.

TikToker qeyd edib ki, “Təəccüblüdür ki, soyuducuda saxlanılan bananda tünd ləkələr əmələ gəlib və daha tez yetişib”.

Real Simple deyir ki, banan tezgahın üstündə iki gündən altı günə qədər dayana bilər. Bananların bir-birini əzməsi riskini azaltmaq üçün satış məntəqəsi onları bir qabda yığmaq əvəzinə qarmaqdan asmağı tövsiyə edir. Qeyd olunub ki, həmçinin, onları günəş işığından uzaq saxlayın, çünki meyvənin temperaturunun yüksəldilməsi onun daha tez yetişməsinə səbəb olur.

“Bu, digər bananların yayılmasına və qaza məruz qalmasına imkan verməkdənsə, meyvənin üst hissəsindəki etilen qazını tutduğu üçün onları daha uzun müddət təzə saxlayacaq” deyib.

Digər meyvələr kimi banan da rəngsiz, qoxusuz bir qaz olan etilen kimi tanınan bitki hormonu istehsal edir.

Yetişmə prosesində etilen əsas rol oynayır – yüksək səviyyələr bananların yumşalmasına və yaşıldan sarıya qəhvəyi rəngə çevrilməsinə səbəb olur.

 Real Simple məsləhət görür ki, banan gövdələrini plastikə bükmək onları daha uzun müddət təzə və sarı saxlayır.

Böyük Britaniyada yerləşən sağlamlıq və təhlükəsizlik təşkilatı olan CE Safety Limited-in direktoru Qari Ellis 2022-ci ildə Express-ə bildirib ki, “Bir az yapışqan filmi tez-tez bir-birinə birləşdirən ucun ətrafına sarın. Həmçinin bananları alma, armud və şaftalı kimi etilen ifraz edən digər meyvələrdən uzaq saxlamaq vacibdir.

 Bananları qapalı yerlərdə – məsələn, plastik torbada və ya soyuducuda yerləşdirməyin, çünki onlar etileni saxlaya və yetişməsini sürətləndirə bilər.

Bəziləri iddia edir ki, bananın gövdəsini yaş kağız dəsmal ilə bükmək onların buraxdığı etilen miqdarını azaldacaq.

Bananların soyuducuda saxlanmasına gəlincə, ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi onları təxminən otaq temperaturu olan 56-58 dərəcə Fahrenheitdə saxlamağı tövsiyə edir.

Bananları istədiyiniz yetişmə səviyyəsinə çatdıqdan sonra soyuducuda saxlamaq olar – onları çox tez soyutmaq rəngsizləşməyə və ya acı bir dada səbəb ola bilər, USDA xəbərdar edir.

Tamika Sims, Beynəlxalq Qida şirkətinin qida texnologiyaları üzrə kommunikasiyalar üzrə baş direktoru Tamika Sims, “Bananlar yetişənə qədər mətbəx piştaxtasında saxlanıla bilər, sonra isə soyuducuda ən azı iki gün daha çox və ya dərisi qara olana qədər saxlanıla bilər” Məlumat Şurası, 2022-ci ildə MarthaStewart.com-a bildirib.

Mənbə: NYposT

Aynur Camal