Bəzi insanlar üçün bu tərəvəzlər təhlükəlidirbackend

Dietoloq tərəvəz və meyvələrin bəzi insanlar üçün təhlükəli olduğuna diqqət çəkib.

Diyetoloq Rusanova: “alma və armud bağırsaqların qıcıqlanması üçün zərərli ola bilər” deyib.

Tərəvəz və meyvələr, o cümlədən ruslar tərəfindən sevilən alma və armud bəzi insanlar üçün təhlükəli ola bilər, Novabiom-un dietoloqu və dietoloqu Daria Rusanova xəbərdar etdi. Həkim bu barədə Lenta.ru-ya verdiyi şərhdə danışıb.

 Rusanova, irritabl bağırsaq sindromu (İBS) olan xəstələr üçün artıq bitki qidalarının zərərli ola biləcəyinə diqqət çəkib, buna görə də onlar meyvə və tərəvəz qəbulunu minimuma endirməlidirlər, deyib. Bu, qarın ağrısı, daimi şişkinlik və bağırsaq disfunksiyası ilə özünü göstərən xəstəliyin şiddətlənmə riskini azaldacaq.

Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu qadınlarda daha çox rast gəlinir və bir çox hallarda onun baş verməsi genetik meyllə bağlıdır.

İBS ilə, diyetoloqun fikrincə, bağırsaqlarda qazlar əmələ gətirən bakteriyalar tərəfindən aktiv şəkildə həzm olunan pəhrizdə karbohidratların mövcudluğunu azaltmaq lazımdır. O, qeyd edib ki, kartof, yaşıl lobya, yerkökü, xiyar, portağal, naringi bu xəstəliklə yeyilə bilər, lakin gül kələm, soğan, qulançar, çuğundur, alma, armud və manqo qəti qadağandır.

 Pəhrizin icazə verdiyi meyvə və tərəvəzlər də həddindən artıq yeyildikdə mədə-bağırsaq traktında narahatlıq yarada bilər.

Buna görə də, İBS olan xəstələr bir anda 150 qramdan çox tərəvəz və bir meyvə istehlak edə bilməzlər. Ancaq onları gündə üç dəfədən çox yemək olmaz. İBS olan insanlar yeməyi hərtərəfli çeynəməlidirlər – sözün əsl mənasında dadını itirənə qədər, Rusanova tələsik, yolda və ya televizora baxarkən yemək yeməyin çox tövsiyə olunduğunu vurğulayıb. Daha əvvəl diyetoloq Anastasiya Çijikova qastritin aşkar olmayan səbəbi haqqında danışmışdı. Xüsusilə, bakteriya ilə yoluxduqda xəstəliyin inkişafı mümkündür.

Mənbə: Lenta.Ru

Aynur Camal