Nutritionist məşhur sənaye dadlandırıcısının təhlükələri haqqında mifi dağıtdı.
Kanadalı dietoloq Jen Gunther, sənaye üsulu ilə istehsal edilən yüksək fruktoza tərkibli qarğıdalı siropunun qaraciyər və fiqur üçün təhlükəli olmadığını söyləyib.
Üstəlik, fruktoza tərkibinə görə, bu məhsul, demək olar ki, bir karbohidrat qarışığı olan və bədən tərəfindən oxşar şəkildə emal edilən bala bənzəyir. Bu barədə Daily Mail məlumat yayıb.
Dietoloqun sözlərinə görə, qarğıdalı nişastasından hazırlanan yüksək fruktozalı qarğıdalı siropu çox vaxt məşhur qidalarda qatılaşdırıcı və tatlandırıcı kimi istifadə olunur. Bu şərbətin kiçik bir miqdarı belə məhsula şirin bir dad verə bilər ki, bu da onun istifadəsini qənaətcil edir.
Lakin, ucuz olmasına baxmayaraq, qarğıdalı siropu yemək üçün təhlükəli deyil. Günter aydınlaşdırıb ki, onun tərkibi süfrə şəkərinə bənzəyir. İstehsalçılar qarğıdalı siropunun tərkibində 55%-dən çox olmayan fruktoza olduğunu iddia edirlər.
Bu, ağ şəkərin (50% fruktoza və 50% qlükozadan ibarətdir) və balın (49% fruktoza) tərkibinə çox oxşardır. Mülayim miqdarda istehlak edildikdə, fruktoza diabet inkişaf riskini artırmaz və ya qaraciyərdə yağ yığılmasına səbəb olmaz. Bundan əlavə, müstəqil bir məhsul kimi qarğıdalı siropu artıq çəki artımı ilə əlaqəli deyil.
Dietoloq izah etdi ki, artıq kalori və xüsusi növ qidaların istehlakı sizin fiqurunuza və sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər.
Sağlamlıq və uzunömürlülük üçün 10 məhsul:
Mənbə: mail.ru
Aynur Camal