Fermer tərəvəzləri 6 dəfə daha çox karbon buraxırbackend

Miçiqan Universitetinin yeni beynəlxalq araşdırması göstərir ki, şəhər fermalarında və bağlarında yetişdirilən meyvə və tərəvəzlər ətraf mühitə böyük ziyan vurur.

Nature jurnalında dərc edilən nəticələrə görə, onların istehsalı tərəvəzçilikdən əldə edilən tərəvəz emissiyalarından orta hesabla altı dəfə yüksək olan karbon izi buraxır. Beləliklə, açıq havada şəhər torpağında yetişdirilən pomidorlar adi istixanalarda yetişdirilənlərdən daha az karbon emissiya intensivliyinə malikdir. Bununla belə, istixana tərəvəzləri kənd təsərrüfatı tərəvəzləri ilə müqayisədə atmosferə daha çox tullantılar buraxır. Şəxsi evin sahəsinə kiçik bir tərəvəz bağının salınması dəbdə olan bir hobbi halına gəldiyi üçün vəziyyət daha da ağırlaşır.

Şəhər kənd təsərrüfatının sosial və qidalı faydalarına dair güclü dəlillərə baxmayaraq, onun karbon izi hələ də zəif başa düşülür. Amerika alimlərinin araşdırması müxtəlif ərazilərdə tərəvəz istehsalından emissiyaların səviyyəsini müqayisə edərək bilikdəki bəzi boşluqları doldurmaq məqsədi daşıyırdı.

O, beş ölkədən 73 şəhər ferması və bağçasının məlumatlarından istifadə edib. Üç növ sahə təhlil edilmişdir: şəhər təsərrüfatları (peşəkar şəkildə idarə olunan və qida istehsalına yönəldilmiş), fərdi bağlar (fərdi bağbanlar tərəfindən idarə olunan kiçik sahələr) və kommunal bağlar (bağbanlar qrupları tərəfindən idarə olunan ictimai yerlər). Hər bir sahə üçün tədqiqatçılar məhsulun ömrü boyu fermadakı materiallar və fəaliyyətlərlə əlaqəli iqlimi dəyişən istixana qazı emissiyalarını hesabladyıbar. Məlum olub ki, orta hesabla şəhərdə istehsal olunan qida böyük təsərrüfatlarda tərəvəzlərin buraxdığı bir porsiyaya (0,07 kiloqram) ekvivalent 0,42 kiloqram karbon qazı buraxır.

Fransa, Almaniya, Polşa, Böyük Britaniya və ABŞ-dakı şəhər kənd təsərrüfatı sahələrində fermerlər və bağbanlar 2019-cu ilin bütün vegetasiya mövsümünün gündəlik qeydlərini apardılar. Şəhər kənd təsərrüfatına daxil olan vəsaitlər üç əsas kateqoriyaya bölünür: infrastruktur (məsələn, qidanın yetişdirildiyi yüksək çarpayılar), materiallar (kompost, gübrə, alaq otlarına qarşı mübarizə üçün parça və maşınlar üçün benzin daxil olmaqla) və su ehtiyatları.Tədqiqatçılar şəhər bağlarını daha ekoloji cəhətdən təmiz etməyin yollarını müəyyən ediblər:

  • Materialların və strukturların xidmət müddətini uzatmaq (yataqlar, anbarlar, kompost çuxurları və s.).
  •  Şəhər tullantılarından universal istifadə üçün mənbə kimi istifadə etmək(yağış suyunun yığılması və ümumi kompost yığını).
  •  Torpaq sahibləri üçün yüksək səviyyədə sosial müavinətlər təmin edin ki, bu da saytda tərəvəz yetişdirmək ehtiyacını azaldacaq.

Dacha mövsümünün başlanmasına hərtərəfli hazırlaşanlar üçün, bağçada iş planını tərtib etməyə kömək edəcək 2024-cü ilin mart ayı üçün ətraflı bağban ay təqvimidə dərc edilir.

Mənbə: mail.ru

Aynur Camal