Oktyabr ayında hansı meyvələri almaq daha yaxşıdır?Payızda, soyuqdəymə dövründə bədəni vitaminlər və digər faydalı maddələrlə doyurmaq, dəstəkləmək vacibdir. Meyvələr onlarla zəngindir və mövsümi meyvələr ən böyük fayda gətirəcəkdir.
“Yeni Gundem” xəbər verir ki, mütəxəssislər hansıları seçməli olduğunuzu söyləyib.
Oktyabr ayının mövsümi meyvələri alma və armuddur. Bu meyvələr lif və flavonoidlərlə zəngindir, onların tərkibində C vitamini, B vitaminləri və K vitamini də var. Bundan əlavə, almada ürək-damar sistemi üçün faydalı olan çoxlu kalium, armudda isə ürək-damar sisteminin fəaliyyətini tənzimləyən kobalt var. Kobalt sinir sistemini və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.
Bu ayın sonunda xurma mövsümü başlayır. Tərkibində bir sıra antioksidantlar var: beta-karoten, lutein, likopen, quercetin, kempferol. Onlar qocalmanı ləngidir, toxunulmazlığa, göz sağlamlığına və dərinin, saçın və dırnaqların vəziyyətinə müsbət təsir göstərir. Xurma həmçinin kalium, kalsium, dəmir, maqnezium, molibden, mis, xrom və yod da daxil olmaqla minerallarla zəngindir.
Payızın ortalarında isə gavalı ləzzət və şirəlilik qazanır. Tünd meyvələrin tərkibində olan antosiyaninlər qocalma prosesini ləngidir, damar divarını daha elastik edir və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır.
Həmçinin oktyabr ayında əncirə diqqət yetirmək tövsiyə olunur. Bu meyvə orqanizmin soyuqdəyməyə qarşı müqavimətini artırır və kəskin respirator virus infeksiyalarından sağalmağa kömək edir. Əncir iltihab əleyhinə və qızdırmasalıcı xüsusiyyətlərə malik olduğu üçün viral və bakterial xəstəliklər zamanı da faydalıdır. Soyuq mövsümdə faydalı olan digər meyvə də kividir. Bu meyvə C və K vitaminlərinin ən zəngin mənbəyi hesab olunur.
Tərkibindəki yüksək C vitamini sayəsində heyva immunitet sistemini yaxşı dəstəkləyir. Bundan əlavə, ürək-damar sistemini gücləndirməyə kömək edir. Heyva nadir hallarda təmiz formada yeyilir, ondan kompot hazırlamaqla onun faydalarından və dadından istifadə edə bilərsiniz.
Mənbə: mail.ru
Aynur Camal