İmmuniteti gücləndirən qidalarbackend

İmmunitet sistemi insanların orqanizmini xəstəliklərə qarşı qoruyan və müdafiə mexanizmini təmin edən güclü bir sistemdir.

Qış aylarında immunitetinizi gücləndirmək üçün bu qidaları süfrənizdən qaçırmayın. Dietoloq Betül Serttaş mövzu ilə bağlı bu məlumatları verib:

 Zəncəfil:

Zəncəfil tərkibində güclü antioksidantlar olduğu üçün hüceyrə zədələnməsini azaldır və immuniteti gücləndirir. Zəncəfil iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Xroniki iltihab immunitet sisteminin düzgün işləməsinə mane ola bilər. Zəncəfil iltihab əleyhinə təsirləri ilə immunitet sistemini dəstəkləyərək qoruyucu rol oynaya bilər. Zəncəfil iltihabı azaldaraq və virusları onların zərərli təsirlərindən xilas edərək qrip kimi tənəffüs yolu infeksiyalarına qarşı toxunulmazlığı dəstəkləyir. Zəncəfilin bəzi komponentləri immunitet hüceyrələrini aktivləşdirərək orqanizmin infeksiyalara qarşı mübarizə qabiliyyətini artıra bilər. Zəncəfil həzm sisteminə də müsbət təsir göstərərək, orqanizmin qida maddələrini daha yaxşı mənimsəməsinə imkan verir. Bu şəkildə immunitet sistemini dəstəkləyə bilər.

 Zerdeçal:

Zerdeçal aktiv tərkib hissəsi olan curcumin kimi immuniteti dəstəkləyir, antioksidant və iltihab əleyhinə təsirlərə malikdir. Zerdeçalda olan curcumin sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zərərini azaltmağa kömək edə bilər. Onun antioksidan təsiri immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edə bilər. Kurkuminin antiinflamatuar xüsusiyyətləri bədəndəki iltihabı azalda bilər. Buna görə də, zerdeçalın antiinflamatuar təsiri immunitet sistemini dəstəkləyə bilər.

Zerdeçal immunitet sistemini dəstəkləyən hüceyrələri aktivləşdirə bilər. Xüsusilə, təbii öldürücü hüceyrələrə və makrofaqlara təsir edərək infeksiyalardan qoruya bilər. Bəzi araşdırmalara görə zerdeçal antiviral və antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik ola bilər. Bu, zərərli mikroblara qarşı qoruyucu rol oynayaraq immunitet sistemini dəstəkləyə bilər. Xüsusilə immunitet sistemini həddindən artıq reaksiyalardan qoruyaraq otoimmün xəstəliklərə qarşı qoruyucu rol oynaya bilər.

 Sitrus meyvələri:

Sitrus meyvələri, xüsusilə portağal, naringi, qreypfrut və limon kimi meyvələr C vitamini ilə zəngindir. Vitamin C immunitet sistemində mühüm rol oynayan bir antioksidandır. Vitamin C bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Vitamin C İmmunitet Hüceyrələrini aktivləşdirir. Bu hüceyrələr infeksiyalara və digər patogenlərə qarşı mübarizədə mühüm rol oynayır. Vitamin C iltihabi prosesləri tənzimləyərək immunitet sistemini dəstəkləyə bilər. Vitamin C immunitet sisteminin reaksiyasını gücləndirə bilər. Viral infeksiyalara, xüsusilə soyuqdəymə və qripə qarşı müqaviməti artıra bilər. Vitamin C immunitet sisteminin hüceyrələrinin inkişafına və çoxalmasına kömək edə bilər.

Acı bibər:

Acı bibərin tərkibində kapsaisin aktiv maddəsi var. Bu birləşmə acı bibərə qaynarlıq verən və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan birləşmədir. Kapsaisin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. İltihabı nəzarət altında saxlamaq immunitet sisteminin tənzimlənməsinin vacib hissəsidir. Kapsaisin iltihabla mübarizə apararaq immunitet sistemini dəstəkləyir. Bəzi araşdırmalar, kapsaisinin bədənin müdafiəsini artıra və mikroblarla mübarizədə təsirli ola biləcəyi qənaətinə gəldi. Acı bibər kapsaisin ehtiva etdiyi üçün maddələr mübadiləsini bir müddət sürətləndirə bilər. Bu, enerji xərclərini artıraraq immunitet sistemini dəstəkləyə bilər. Kapsaisin sinir uclarına təsir edərək bir növ stimullaşdırıcı təsir göstərə bilər. Bu stimullaşdırma immunitet sistemində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və immunitet reaksiyasını artıra bilər.

Mənbə: İLKHA

Aynur Camal