Kimyaçı qablaşdırılmış şirələv  rin faydalarından danışırbackend

Martın 12-də Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət elmləri fakültəsinin nəzəri və tətbiqi kimya kafedrasının baş müəllimi Natalya Yurova “İzvestiya”ya qablaşdırılmış şirənin təhlükəli olub-olmadığını deyib.

Qablaşdırılmış şirə xammaldan tutmuş qablaşdırmaya kimi istehsal və keyfiyyətə nəzarətin bir çox mərhələlərindən keçən, qapalı qablaşdırmada dadını itirmədən kifayət qədər uzun müddət saxlanıla bilən məhsuldur. Ancaq açıldıqdan sonra qısa müddətə və sərin yerdə saxlanıla bilər (əksər hallarda istehsalçılar bu məhsulu 24 saat ərzində istifadə etməyi tövsiyə edirlər). Bu, şirənin kimyəvi reaksiyalara (xüsusən də atmosfer oksigeninin təsiri altında oksidləşməyə) məruz qalaraq hava ilə təmasda olmağa başlaması ilə bağlıdır.

İstehsalçının göstərdiyi kimi qablaşdırılmış suyu təbii adlandırmaq olarmı? Müasir qablaşdırılmış şirələrin əksəriyyəti istehsalda konsentratlaşdırılmış xammalın bərpası (daha doğrusu, seyreltmə) məhsuludur. Belə konsentrasiya edilmiş xammallar adətən meyvənin bitdiyi yerin yaxınlığında suyun buxarlanması ilə hazırlanır. Sonra, artıq fabrikdə, bu qatılaşdırılmış şirə lazımi miqdarda su ilə seyreltilir, əlavə dadlandırıcı əlavələr, antioksidan komponentlər əlavə olunur, sterilizasiya edilir və s. Müasir sulandırılmış şirələrin əksəriyyətində istehsalçı əlavə tatlandırıcılar (şəkər, qlükoza və s.) əlavə etmir. Şirənin tərkibindəki şəkər birbaşa konsentratın hazırlandığı meyvələrdən alınan şəkərdir”, – Jurova bildirib.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, təbii şirə “susuzlaşdırıldıqda” (konsentrat şəklində hazırlanır) meyvələrin tərkibindəki faydalı maddələrin bir qismi, xüsusən də C vitamini və digərləri itirilir. Bununla belə, sübut edilmişdir ki, məsələn, portağal şirəsinin pasterizə edilməsi prosesi beta-kriptoksantinin udulmasını təzə portağal istehlak etdikdən sonra demək olar ki, iki dəfə artırır.

“Beləliklə, qablaşdırılmış şirə bir tərəfdən faydalılığına görə təzə sıxılmış şirədən bir qədər aşağıdır, digər tərəfdən isə bəzi hallarda hətta təzə analoqlarından daha sağlamdır. İstehsalçı adətən heç bir əlavə “pis kimya” əlavə etmir, çünki bu, bir tərəfdən alıcının gözündə istehsalçının nüfuzunu sarsıda bilər, digər tərəfdən isə məhsulun qiymətinin artmasına səbəb ola bilər. Hər hansı yeni komponent pula başa gəlir” nəşrin həmsöhbəti qeyd etdi.

Ötən ilin iyun ayında qastroenteroloq, t.ü.f.d. Yekaterina Kaşux bildirib ki, təzə sıxılmış meyvə şirələrinin həddindən artıq istehlakı dərinin vaxtından əvvəl qocalmasına və mədəaltı vəzi ilə bağlı problemlərə səbəb ola bilər.

Mənbə: mail.ru

Aynur Camal