Rusiyalı aqronom Kurenin bildirib ki, pomidoru soyuducuda saxlamaq onların dadını pisləşdirir.
Qrodan biznes bölməsinin aqronomu və layihə rəhbəri Aleksey Kurenin bildirib ki, pomidorları soyuducuda saxlamaq olmaz, çünki bu halda onlar qida xüsusiyyətlərini itirirlər. O, Lenta.ru ilə söhbətində ruslara bu məhsulun düzgün saxlanmaması barədə xəbərdarlıq edib.
Kurenin bildirib ki, pomidorun soyuducuda saxlanması tərəvəzlərin keyfiyyətinə və dadına mənfi təsir göstərə bilər. O, izah etdi ki, soyuducu tərəvəzin içərisində xarakterik dad və aromadan məsul olan proseslərə təsir göstərir.
Pomidorların xarakterik dadına üç qrup birləşmə cavabdehdir: şəkərlər, turşular və böyük bir qrup üzvi uçucu. Əgər meyvə lazımi temperatura qayıtdıqdan bir və ya iki gün sonra birinci və ikinci qismən bərpa oluna bilərsə, onda bəzi uçucu aromatik maddələr soyuducuda qısa müddət saxladıqdan sonra demək olar ki, tamamilə yox olur.
Aqronomun sözlərinə görə, pomidor ən azı 10-12 dərəcə istilikdə, kifayət qədər hava mübadiləsi olan quru yerdə saxlanmalıdır. Kurenin pomidoru necə seçmək lazım olduğunu da söylədi. O izah etdi ki, yaxşı pomidor möhkəm, çox sərt və ya yumşaq olmamalı, özünəməxsus, xoş ətirli olmalıdır. Mütəxəssis əlavə edib ki, sərt meyvə yetişməmiş, yumşaq meyvə isə artıq yetişmiş ola bilər, turş qoxu isə çürümə prosesinin başlanğıcını göstərə bilər.
Həmçinin mütəxəssislərin sözlərinə görə bir çox məhsulları soyuducuda saxlamaq olmaz. Məsələn, banan və ananas kimi tropik meyvələri otaq temperaturunda sərin saxlamaq lazımdır, deyə vurğulayıb.
Mənbə: Lenta.Ru
Aynur Camal