Qaragilələrin niyə mavi olduğunu aşkar ediblərbackend

Bu qeyri-adi rəng effekti təkcə bu giləmeyvələrdə müşahidə olunmayıb.

Bristol Universitetinin tədqiqatçıları tərəfindən “Science Advances” jurnalında dərc edilən araşdırma qaragilələrin sirrini açıb. Giləmeyvə dərisindəki tünd qırmızı piqmentə baxmayaraq, o, hələ də mavi olaraq qalır və bu sirr uzun müddət alimləri təcübləndirir. Məlum oldu ki, meyvənin kölgəsi mavi və ultrabənövşəyi işığı səpələyən miniatür strukturlardan ibarət təbii mum təbəqəsi ilə təmin edilir. Bu, göyərtiyə mavi görünüş verir (insanlar üçün normal spektrdə və quşlar üçün ultrabənövşəyi). Effekt bir çox meyvələrə, o cümlədən gavalı, çəmən və ardıc giləmeyvələrinə aiddir.

Bristol Biologiya Elmləri Məktəbinin elmi işçisi Rox Middleton izah etdi: “Mavi rəngi əzməklə “çıxarmaq” mümkün deyil, çünki o, meyvədən sıxıla bilən piqmentli şirədə tapılmır. Mumu çıxararaq və yenidən kristallaşdırmaqla biz tamamilə yeni mavi UV örtüyü yarada bildik”.

Mum təxminən iki mikron (0,002 mm) qalınlığındadır. Əksər bitkilər onunla örtülmüşdür, çünki “boya” bir çox funksiyanı yerinə yetirir. Məsələn, hidrofobik, özünü təmizləyən örtük kimi çox təsirli ola bilər, lakin ekspertlər strukturun xarici rəngləmə üçün nə qədər vacib olduğunu indi anlayırlar.

Müəlliflər komandası onu yenidən yaratmaq və örtmək üçün daha sadə yollara baxmağı planlaşdırır. Alimlər ultrabənövşəyi və mavi işığı əks etdirən davamlı və bəlkə də yeməli eko-boya yaratmağa ümid edirlər.

Bu yaxınlarda məlum olub ki, arıların və quşların görmə qabiliyyəti çiçəkləri təkamül yolu ilə rəngarəngliyini dəyişdirməyə məcbur edib.

Mənbə: mail.ru

Aynur Camal