Qəhvə dişlər və sümüklər üçün təhlükəlidir?backend

Qəhvənin həddindən artıq istehlakı sümükləri zəiflədə bilər, tibb elmləri doktoru, endokrinoloq Zuxra Pavlova Sputnik radiosuna müsahibəsində xəbərdarlıq edib, o, bu içkinin təhlükəsiz miqdarını adlandırıb.

Qəhvənin tərkibində kalsiumun udulmasına mənfi təsir göstərən tanin var, həkim qeyd edib.

“Tanin qidadan aldığımız kalsiumla qarşılıqlı əlaqədə olur və onu elə edir ki, orqanizm bu maddəni qəbul etməsin, dərhal xaric olur. Əgər yeməyimizi tez-tez qəhvə ilə yuyuruqsa, o zaman ürəyimiz və digər əzələlərin işləməsi üçün kalsium çatışmazlığı başlayır”, – Pavlova izah edib.

Orqanizmə daha az kalsium daxil olmağa başlayanda, paratiroid hormonu istehsal edən paratiroid vəziləri işə düşür və bu maddənin orqanizmdə səviyyəsi yüksəlir, deyə həkim sözünə davam edib.

“Paratiroid hormonunun əsas funksiyası qanda kifayət qədər miqdarda kalsium təmin etməkdir və o, kalsiumu mağazalardan, yəni sümüklərdən və dişlərdən çıxarmağa başlayır və onları daha kövrək edir” deyib.

 Həkim sağlam sümükləri və dişləri qorumaq üçün qəhvə istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.

“Əylənmək və sümüksiz qalmamaq, yaxşı sümük gücü ilə vidalaşmamaq üçün orta dərəcədə qəhvə içmək lazımdır” deyib.

Pavlovanın sözlərinə görə, içkidən tamamilə imtina etməyə ehtiyac yoxdur.

 “Gündə bir və ya iki fincan qəhvə içsəniz, heç bir problem olmayacaq”  tibb elmləri doktoru Sputnik radiosuna müsahibəsində vurğulayıb.

Mənbə: mail.ru

Aynur Camal