Rusiyalı dietoloq, Timofeyin qışda artıq çəki almamağınıza kömək edəcək altı məsləhət verib.
Onun sözlərinə görə, kəskin soyuqlar istər-istəməz insanların davranışlarına təsir edəcək: şaxtaya görə biz daha az bayıra çıxacağıq, az gəzəcəyik və idmanla məşğul olacağıq və yeməyimizin kalorililiyi artacaq.
Bundan əlavə, qısa gündüz saatları da optimizm artırmır. Bir çox insanlar qışda həddindən artıq yeməyə və kökəlməyə başlayır.
Dietoloq Tatyana Meshcheryakova Life-a həzm proseslərini necə qurmaq və bədənin soyuqdan sağ qalmasına kömək etmək barədə danışıb.
1. Daha tez-tez qaymaqlı şorba yeyin.
“Qışda isti, termal emal edilmiş yeməyin miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə artırmağa dəyər: buxarda bişmiş tərəvəzlər, isti yan yeməklər, isti içkilər – bir neçə ay əvvəl adi olan soyuducu meyvə içkiləri, çiy tərəvəzlər və kiçik meyvə qəlyanaltıları əvəzinə. Krem və ya bitki yağı əlavə edilmiş yumşaq, yağlı konsistensiyaya malik isti qaymaqlı şorbalar xüsusi diqqətə layiqdir, deyə Level Mətbəx xidmətində qidalanma mütəxəssisi qeyd edib.
Həcmi və lif tərkibinə görə tez toxluq hissi verirlər və yüksək qida dəyərinə malikdirlər. Bir boşqab üsuluna riayət etməyi məsləhət görürəm, yemək qəbulu zamanı 300-500 qramdan çox olmayan yemək daha məsləhətlidir”.
2. Quru dənəvər qidaları xaric edin.
“Krakerlər, qəlyanaltılar və çipslər heç bir mövsümdə, xüsusən də qışda tükədilməməlidir. Bunun əvəzinə sağlam qurudulmuş meyvələr və qoz-fındıq ən yaxşı isladılmış və yaxşı yumşaldılmış şəkildə istehlak edilir. Nəmlənmiş qidanın həzm və udulması prosesi daha yaxşı və keyfiyyətli baş verir, yəni bədəninizin enerji ehtiyatlarını qoruyacaqdır”.
3. Həddindən artıq yeməkdən çəkinin.
“Qışda “yağlılaşma” meyli açıq şəkildə müşahidə olunur. Diyetisyen, qida qəbulu ona uyğun gələnə bərabər olduqda, adətən bir dəfə 300-500 qramdan çox olmayan bir boşqab üsuluna sadiq qalmağı məsləhət görür. Bu, mədənin həddindən artıq uzanmamasına və aktiv həzm üçün optimal səviyyədə fermentlərin saxlanmasına imkan verəcəkdir. Fraksiyalı qidalanma üsulu da təsirlidir: gündə dörd-altı dəfə kiçik hissələrdə yemək yemək, bu, həddindən artıq yeməmək vərdişini inkişaf etdirməyə imkan verəcəkdir. Yeməklərin gün ərzində bərabər paylanması vacibdir, lakin günorta saatlarında ən böyük yeməyinizi qəbul etmək məqbuldur”.
4. Daha çox ədviyyat əlavə edin.
“Qərənfil, zəncəfil, zerdeçal, məşhur və mağaza rəflərində mövcud olan müxtəlif növ bibər isti yeməklər və içkilər üçün mükəmməldir və əlavə olaraq istiləşmə effekti verəcəkdir. Beləliklə, zəncəfil, efir yağları və alkaloid gingerol sayəsində istiləşmə, rahatlama (əzələ liflərinin tonunu azaldır) və antibakterial təsir göstərir. İsti, ədviyyatlı mixəklər, unikal tərkibinə görə (efir yağları, alkaloid eugenol) açıq şəkildə antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir, mədədə qoruyucu selik istehsalını stimullaşdırır (eroziv təsir göstərir) və hepatoprotektiv xüsusiyyətlərə malikdir (qaraciyər funksiyasını dəstəkləyir). Bədənin siqnalları adlanır, buna görə qışda idarəolunmaz “yağlara” giririk.
5. Daha çox isti içkilər içmək.
“Unutmayın ki, ilin istənilən vaxtında orqanizm üçün təmiz içməli su lazımdır. Qışda isti və ya daha çox isti (40-60 dərəcə) su içmək xüsusilə vacibdir, çünki o, bütün metabolik və həzm proseslərini istiləşdirəcək, canlandıracaq və aktivləşdirəcəkdir. Limon, moruq, biyan, itburnu, qarağat ilə hər hansı bitki, giləmeyvə çayları da uyğundur. Meşçeryakova vurğulayıb ki, onlar təkcə bədəni qızdırmır, həm də nəmləndirmə məsələlərini həll edir və buna görə də gün ərzində orqanizmin qəbul etdiyi bütün qidaları daha yaxşı mənimsəyir”.
6. Müntəzəm olaraq balqabaq, xurma və zerdeçal istehlak edin.
“Bu məhsullar qidalanma xüsusiyyətləri, qışda orqanizm üçün çox zəruri olan vitamin və minerallar dəsti baxımından unikaldır. Balqabaq pulpası kalium, kalsium, dəmir, manqan, A, C, B, E, K vitaminləri ilə zəngindir, toxumları isə qiymətli sink və triptofan (serotoninin xəbərçisi) amin turşusu mənbəyidir. Xurma lif, maqnezium, xrom, manqan, kalium, dəmir, mis, sink, A, C, B1, B2, B6 vitaminləri ilə zəngindir. Onlar olduqca doyurucudur və xüsusilə şirin dişi olanlar üçün qəlyanaltı kimi mükəmməldir”.
“Zerdeçalın və ya “sarı zəncəfilin” əsas təsiri curcumin maddəsi ilə bağlıdır. Onun antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətləri eksperimental olaraq təsdiq edilmişdir. Kurkuminin yad mikroorqanizmləri və zəhərli hissəcikləri məhv edən immunitet sistemi hüceyrələrinin qoruyucu funksiyasını aktivləşdirmək qabiliyyətinə dair sübutlar da var. Süd ilə zərdəçal əsasında bir içki ağır iş günündən sonra gücü bərpa etməyə və axşam yatmazdan əvvəl artıq stressi aradan qaldırmağa imkan verəcəkdir”.
Mənbə: mail.ru
Aynur Camal