İstanbulun İkonik Küçə Ləzzətləri – FOTObackend

Türk mətbəxi MICHELIN Ulduzlu restoranlardan tutmuşregional yeməklərə qədər beynəlxalq səviyyədə sevilir vəşübhəsiz ki, İstanbul bu məşhur tarixin mərkəzində dayanır. Eləisə, zəngin tarixi və müasir görməli yerləri ilə məşhur olanİstanbula səyahətinizi fərqli ləzzətlərindən həzz alaraqtamamlayın. İstanbulun küçə ləzzətləri dadmağın əsl vaxtıdır.

Səhər yeməyindən axşama…

Dünyaca məşhur türk səhər yeməklərinin əsasını təşkil edən“simit” İstanbulun bəlkə də ən məşhur və hər yerdə tapılan küçəqəlyanaltısıdır. Klassik simit, diametri təxminən 15 sm olanküncüt toxumu ilə örtülmüş, xırtıldayan, içi yumuşaq üzükformalı çörəkdir. Küçə satıcıları tərəfindən arabalarla satılanİstanbul klassikidir. Pendir və simit səhər isti türk çayı ilə, günortadan sonra sərin ayranla kombinasiya edilir.

Dönər ölkə hüdudlarından kənarda da olduqca məşhur olan, ədviyyatlı, nazik dilimlənmiş mal əti, quzu və ya toyuq ətindənhazırlanan təamdır. Yeməyin yüksək səviyyəli versiyalarındadüyü yatağının üstündə karamelize edilmiş ət dilimləri təqdimolunsa da, İstanbulda küçə versiyası adətən nazik yastı çörəyinarasında kahı, pomidor və sousla bükülmüş halda servis edilir.

Ən fərqli türk yeməklərindən biri olan kokoreç ölkədəxüsusilə gecə qəlyanaltısı kimi çox məşhurdur. Kokoreç yaxşıtəmizlənmiş qoyun bağırsaqlarının odda qızardılması iləhazırlanır və toz bibər, kəklikotu, duz kimi ədviyyatlarladadlandırılır.

İstanbulun digər vazkeçilməz küçə ləzzəti də midye dolması”dır. İstanbulun demək olar ki, hər küncündə satılan bu ləzzətliqəlyanaltı midye, düyü, soğan, duz və ədviyyatlarla hazırlayır, adətən düyü və midye qarışığının üzərinə limon suyu sıxıldıqdansonra əl ilə yeyilir. Midye dolma satıcılarına İstanbulun həryerində, xüsusən Taksim, Beşiktaş və Kadıköy məhəllələrindərast gələ bilərsiniz. Kartof çipsləri kimi, yalnız birini dadıbdayanmaq demək olar ki, mümkün deyil.

Qovrulmuş şabalıd, İstanbulda xüsusilə qışda sınamaq üçünbaşqa bir təamdır. Havalar soyuyan kimi bütün şəhərdə qızmarközdə qovrulmuş şabalıd satan səyyar arabalar görünməyəbaşlayır. Qızardılmış şabalıd satıcıları İstiklal, Bağdat vəBahariye daxil olmaqla şəhərin ən məşhur küçələrinin birçoxunda tapılır.

Balık-ekmek qızardılmış balıqla hazırlanan və xırtıldayançörəkdə soğan və göyərti ilə servis edilən unudulmaz birləzzətdir. Bu sendviçlər sağlam və sərfəli olmaqla yanaşı, həmİstanbulluların, həm də turistlərin sevimlisidir. Balık-ekmekKaraköy və Eminönü kimi dənizkənarı məhəllələrdə xüsusilədadlı olduğu hər yerdə vurğulanır.